Az édes különös árnyalatai.
Ízleltél már céklát úgy igazán? Van fogalmad róla, mennyire más, mint az emlékeidben élő klasszikus savanyúság?
A Szarvasgombás Cékla Lekvár édes, de az édesnek különös árnyalatai érezhetők benne. Lekvár? Céklából? Igen, de ez csak első pillanatban megdöbbentő. Már a gyönyörű mélyvörös krém látványa is elvarázsol. Enyhén, étvágygerjesztően hagymaillatú. Ha mélyebben beleszippantasz, a szarvasgomba intenzív aromája is megcsap. Ne habozz, kóstold meg. Apró, friss cékladarabok olvadnak szét a nyelveden, és kellemesen fanyar, édeset is, sósat is tartalmazó ízeket érzel. Közben valami nagyon rafináltan csípőset is, amelynek aromái megmaradnak a szádban még az után is, hogy letetted a kanalat. Ez is a szarvasgomba hatása.
Tálald valamilyen különleges májpástétom mellé. Sült húsokkal ugyanúgy működik, mint a pikánsabb dzsemek, azok egysíkú savanyúsága nélkül. Főtt tojásnak is remek és látványos kísérője lehet hidegtálakon. De a legjobban talán mégis a fehérpenészes kérgű lágy sajtok, a camembert vagy a brie ízeivel harmonizál.
Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Felbontás után hűtőben 5-8°C között tartsuk, 3 héten belül fogyasszuk el!
Sütést, főzést nem igényel.